Translate

FŐOLDAL

FONTOS TUDNIVALÓK BALIRÓL


Kedves Bali iránt érdeklődők!

Az aktuális beutazási feltételeket megtalálod a Főoldalon.🙏


- MIKOR ÉRDEMES BALIRA UTAZNI?

- Balira gyakorlatilag egész évben lehet jönni. Egész évben meleg, 28-33 fokos meleg van, párás időjárás a jellemző. Elvileg két évszak van: egy száraz és egy esős, de manapság már nem lehet biztosra mondani az esős évszak határait. Ilyenkor ha esik is az eső, ez általában éjszaka vagy hajnalban hosszadalmasabb, de napközben jellemző a meleg, párás idő. Napközben 1-1 zápor előfordulhat. 


- MENNYI IDŐVEL ELŐRE KERESSÜNK REPÜLŐJEGYET ÉS SZÁLLÁST?

- Általában minél előbb keresünk repülőjegyet, annál olcsóbban találunk. Lehet ez kb. 6-8 hónappal az utazás előtt is, feltéve ha tudjuk, hogy mikor lesz időnk az utazásra. 
Ha már biztosak vagyunk az utazás dátumában, és megvettük a repjegyeket is, akkor érdemes a szállást is lefoglalni, majd a programokat is figyelembe venni. 

- MENNYI IDŐRE ÉRDEMES BALIRA UTAZNI?

- Minimum 7-10 napra érdemes jönni. (Utazással együtt 9-12 nap)

- HOL ÉRDEMES SZÁLLÁST FOGLALNI?

- Szállás szempontjából Ubud, Sanur és Nusa Dua területeit ajánljuk. Szállásajánlatunkat kérheti e-mail-ben is.

- SZÜKSÉGÜNK LENNE REPTÉRI TRANSZFERRE...

 - Reptéri transzfereket is vállalunk. Ha erre a szolgáltatásra szükségük lenne, kérjük írják meg a járatszámukat, az érkezés idejét és a szállodájuk nevét, illetve elhelyezkedését.


- KÉT SZÁLLÁSUNK IS VAN, SEGÍTENEK A KÖLTÖZÉSBEN?

- Ha az egyik szállásról egy másikra költözne, akkor is tudunk segíteni. Legyen szó sima transzferről vagy kirándulással egybekötött költözésről, mi megszervezzük azt Önnek! 


-KELL-E VÍZUM BALIRA?

30 napnál rövidebb időre tervezett tartózkodás esetén érkezéskor ún. érkezési vízum (Visa On Arrival) vásárolható, mely 30 napig érvényes, és az Indonéz Bevándorlási Hivatal helyi kirendeltségén 1 alkalommal 30 nappal meghosszabbítható. A Visa On Arrival  díja 500.000 IDR/ kb. 35 USD/ fő. A vízumot a reptéren is meg lehet vásárolni, illetve online is- még az utazás előtt.

FIGYELEM! FONTOS!
Az útlevélnek még 6 hónapig érvényesnek kell lennie az Indonéziából történő kiutazást követően!

ÚJ!
2024.február 14-étől 10 USA dollárnak megfelelő idegenforgalmi illetéket is kell fizetni Balira érkezéskor!

-KELL-E KILÉPÉSI ILLETÉKET FIZETNÜNK AMIKOR ELHAGYJUK BALIT?

- Nem kell.


- OLTÁSOK ÉS GYÓGYSZEREK

- A Covid-19 elleni oltáskötelezettséget ELTÖRÖLTÉK!

Gyógyszerek jól jönnek gyomorrontásra, hasmenésre, mert ezek szoktak inkább előfordulni a helyi fűszeres ételek miatt. (A gyomorrontáson általában egy üveg Cola is tud segíteni! :))
Magas faktorú naptejet érdemes hozni! Kalapot, sapkát a Nap tűző ereje ellen.


- IHATÓ- E A CSAPVÍZ BALIN?

- Csapvizet Balin/ Indonéziában NE fogyasszunk! A csapvíz fogmosásra és gyümölcsök mosására alkalmas. A palackos víz a megbízható.


- KELL-E KONNEKTOR ÁTALAKÍTÓT MAGUNKKAL VINNÜNK?


- Nem kell konnektor átalakítót hozni, mert olyan konnektorok vannak, mint Otthon Magyarországon. 

-MENNYI AZ IDŐELTOLÓDÁS?

-Balin jelenleg 7 órával több van, mint Magyarországon. 


- KÉSZPÉNZ VAGY BANKKÁRTYA/ HITELKÁRTYA?

- Balin rengeteg a bankautomata, főleg a nagyobb városokban. Elfogadott kártyák: Visa, Mastercard, amelyeket bármelyik ATM-nél használhatunk. A Maestro kártyák néha működnek, néha nem. Az automaták csakis Indonéz Rupiát adnak ki, és egyszeri pénzfelvétellel 1,2- 2,5 millió Rupiáig lehet felvenni (kb. 24 ezer-50 ezer Ft). Minden egyes pénzfelvételkor természetesen kezelési költséget von le a bank, hogy mennyit, az bankonként eltérő. 
A legtöbb helyen az étkezéseket, és a belépőket is készpénzben, Rupiában kell fizetni, ezért nagyon jó, ha van nálunk készpénz!


- MILYEN PÉNZT ÉRDEMES BALIRA HOZNI?

- Balin az Usa dollárt és az Eurót is szinte mindenhol váltják. Az Usa dollárral kapcsolatban: a nagyobb címletű és ép dollárokat jobb árfolyamon váltják, mint a kisebbeket, ezért a 100 dollárosokat érdemes inkább beváltani. A 2006 év előtti dollár címleteket és az öregnek kinéző vagy szakadt, összefirkált papírpénzeket nem mindenhol váltják be, vagy jóval alacsonyabb árfolyamon. Ezeket érdemes szem előtt tartani.
Az Euróval nincs ilyen gond, csak a pénzérméket nem váltják, a papírt igen. Így érdemes Eurót hozni.

- HOL ÉRDEMES PÉNZT VÁLTANI?

- A reptéren és a bankokban általában kevesebbet adnak, így jobban járunk, ha egy pénzváltó helyet keresünk. Ha lehet, akkor hivatalos pénzváltó helyet keressünk, ahova nagy betűkkel ki is van írva, hogy AUTHORIZED MONEY CHANGER. Ez egy épületben legyen, ne egy útszéli bódé! Fontos, hogy fel legyen tüntetve a "NO COMMISSION" felirat is, így ugyanannyit adjanak, mint amennyit kiírnak az utcán. A pénzt minden esetben MI számoljuk meg utoljára!!! És semmi esetre se adjuk még egyszer a váltó kezébe!!! Ez a legfontosabb!


- MENNYIT ÉR EGY USA DOLLÁR/ EURO INDONÉZ RUPIÁBAN?

- Manapság 1 USD kb. 15.000 IDR-t ér, 
és 1 Euro kb. 16.300 IDR-t ér.
Forintból kb.42-es szorzóval jön ki az indonéz Rupiah összege. 

Mondhatni, hogy 50.000 IDR kb. 1.200 Ft-nak felel meg. 100.000 IDR kb. 2.500 Ft, ez a legnagyobb címletük is. 
A legkisebb indonéz papírpénz az 1.000 Rupia, ami kb. 25 Ft-nak felel meg. 


- ÉRDEMES-E INDONÉZ SIM KÁRTYÁT VENNÜNK?

- A legtöbb szálláson van ingyenes Wi-fi kapcsolat, de ha sokat tervezünk kirándulni és fontos az internetkapcsolat napközben is, akkor érdemes internetes csomaggal SIM kártyát vásárolnunk. Ha elegendő csak esténként az internetkapcsolat, akkor viszont nem érdemes, mert a szálláson ingyen használhatjuk a világhálót. SIM kártyát a reptéren kívül érdemes venni, mert a reptéren drágább! Sofőreink szívesen segítenek ebben is.

- HOGYAN ZAJLIK A PROGRAMOK FOGLALÁSA?

- A kapcsolatfelvétel után általában e-mail-ben lelevelezzük, hogy melyik program és melyik fakultatív program érdekli a kedves vendéget. Ha megvannak a repjegyek és a szállásfoglalás is, akkor lefixáljuk a dátumokat a programokkal együtt, és megbeszéljük az árakat. A fix foglalásról visszaigazolást küldünk, majd beosztjuk a sofőröket, és várjuk az érkezést.


- HOGYAN TUDJUK MEGOLDANI AZ ÉTKEZÉST A KIRÁNDULÓS NAPOKON?

- Reggelizni a hotelban van lehetőség, és a kirándulás csak ezután kezdődik. 
Az ebédet napközben meg tudjuk oldani annak megfelelően, hogy milyen ételt szeretne fogyasztani a kedves vendég (helyi menüt vagy inkább nyugati ízeket). Vannak olyan programok is, ahol lehetőség van büfés ebédre, ezekről bővebben e-mail-ben. 
A nap végén a sofőr visszaviszi a vendéget a szállásra, így a vacsora ezután szabadon történik. Kivéve a Jimbaran vacsorát, ahol a sofőr megvárja a kedves vendéget.

©️ 2016-2024 Balimagyaroknak.com -Minden jog fenntartva